Salvati Biserica Germana din Malcoci!

PAROHIA MALCOCI „SFANTUL GHEORGHE”

Biserica Germana din Malcoci a fost construita in anul 1880 de o comunitate de germani alsacieni veniti in aceasta zona in perioada 1843-1861. Nu veneau direct din Germania, ci din vreo 10 sate catolice din guvernamantul Cherson-Rusia. Regiunea era, pe atunci, plina de paduri. Oamenii trebuiau sa taie padurile, pentru a putea avea teren arabil si loc de casa. Cat curata fiecare, era proprietatea sa. La inceput, isi obtineau veniturile din lemnul provenit din defrisari, pana s-au apucat de agricultura. Au devenit agricultori priceputi, implicit instariti, care se ocupau cu cresterea vitelor si producerea unui unt de calitate deosebita.

Stramosii mSKMBT_C28016062414240ultora dintre ei venisera din Alsacia in Rusia, asa ca multi dintre ei aveau pasaport francez. Au devenit supusi turci, pentru o vreme. In 1847, in Malcoci traiau 28 de familii de svabi, cu 134 de suflete, dar pana in 1861, au venit si alte familii, care s-au inmultit, asa incat, la 1906, comunitatea germana de aici numara 135 de familii cu 784 de suflete, iar in 1916, erau 182 de familii cu 1.000 de suflete. Dupa incorporarea Dobrogei, guvernul roman a stabilit o noua regula de impartire a pamantului, in 1882. Fiecare cap de familie, de peste 30 de ani, a primit 10 ha, ceilalti, precum si fii nascuti ulterior, nu au primit nimic. Din cauza aceasta, mai multe familii au parasit satul si tara, plecand in America sau asezandu-se in colonii mai recente ale Dobrogei.

Dupa o perioada de crestere economica a comunitatii de aici, in 1940, marea majoritate a nemtilor a parasit satul, plecand in Germania. O parte dintre aceste familii au revenit aici dupa razboi, dar in perioada comunismului au plecat mai toti, din nou, in Germania.

In amintirile sale, episcopul de atunci, Netzhammer spune ca prima celebrare a mirului in satul Malcoci, ce a avut loc intr-o zi de vineri a anului 1906 (18 mai 1906), a prilejuit ”un eveniment culinar unic”. Preotul Alois Gonska, parohul din Malcoci, a acordat membrilor parohiei o dispensa de la porunca abstinentei, servindu-le oaspetilor preparate din peste de o bogatie si varietate nemaiintalnite, de la caviar, peste uscat si afumat, la ciorba si platouri de peste inabusit, prajit si facut la gratar. Meniul a fost pregatit de pescarul principal al satului, care a fost, pentru o zi, si bucatar-sef.

Spre sfarsitul primului Razboi Mondial, in 1918, cand acelasi episcop vizita Tulcea, un oras parasit de mai mult de jumatate din populatie, urmare razboiului, cu strazi brazdate de transee si case distruse, cei din Malcoci ii trimiteau in intampinarea episcopului pe cei mai voinici flacai de varsta cataniei, cu cei mai frumosi cai. Deoarece, ca si acum, biserica din Malcoci devenise neutilizabila, atunci din cauza tirurilor la care fusese expusa, acum din cauza nepasarii, ceremonia religioasa a confirmarii a avut loc la scoala.

KMBT_C280 Q76

 

Acestea sunt marturii ale existentei unei comunitati sanatoase, vii, puternice, ce a disparut, aproape inexplicabil, in mai putin de un secol. Ea a lasat in urma o biserica incercata de vremuri, ce strajuieste, trista si singurateca, intr-un sat demult parasit de germani. Sfanta Liturghie se celebreaza acum, ca si atunci, dupa primul razboi mondial, in cladirea fostei parohii, pentru cei cativa credinciosi romano-catolici de aici.

Este de datoria noastra sa restauram aceasta biserica, una dintre cele mai frumoase cladiri din spatiul rural tulcean, si, de aceea, demaram o campanie de strangere de fonduri pentru consolidarea ei, in paralel cu actiunea de clasare a cladirii pe lista monumentelor istorice. Speram sa fiti, cati mai multi, alaturi de noi, in acest demers de readucere in atentia comunitatilor locale a adevaratelor valori, arhitectonice si nu numai.

(Au fost folosite texte din ”Parohia Malcoci «Sfantul Gheorghe»”, de Preot Julius Hering si din ”Parohia Romano—Catolica «Sfantul Mihail Arhanghelul»”, un proiect SIGNIS Romania si o fotografie de Victor Bortas-ARCB).

 

DEMARAREA CAMPANIEI DE REABILITARE A MONUMENTULUI

Foto PresaIn data de 16 iunie 2016, am tinut, impreuna cu parintele paroh Marcel Lungeanu, de la Biserica Catolica Tulcea si cu directorul Directiei Judetene de Cultura, Iulian Vizauer, o conferinta de presa de lansare a unei campanii de strangere de fonduri pentru Biserica Germana din Malcoci.

Dupa cum bine stiti, aceasta biserica de o frumusete aparte a fost lasata in paragina in ultimele decenii, fiind in pericol de prabusire totala. Am reusit, impreuna cu un bun prieten din Germania, arhitectul Sebastian Szaktilla, sa atragem din Germania banii necesari pentru realizarea proiectului tehnic. Acesta a fost finalizat si avizat in Comisia zonala pentru monumente istorice, in data de 17 iunie 2016 fiind emisă șii autorizatia de construire pentru obiectivul  „Consolidare si reabilitare Biserica Romano-Catolica «Sf. Gheorghe» Malcoci”. In aceasta faza, vom putea obtine de la Ministerul Culturii din Germania, prin intermediul lui Sebastian, doar 100.000 de euro, in doua transe anuale, din cei circa 250.000 de euro necesari pentru etapa de consolidare. Avem temerea ca, daca va trebui sa mai asteptam un an, ne-am putea trezi cu turnul prabusit.

In aceste circumstante, am decis sa demaram o campanie de strangere de fonduri, in 2 conturi cu destinatia consolidarii cladirii, conturi ce apartin Parohiei Romano – Catolice, proprietara edificiului si a terenului aferent.

Conturile in care pot fi facute donatii sunt:

RO63CECETL0130RON0538148 (pentru donatii in Lei)

RO31CECETL01C1EUR0521984 (pentru donatii in Euro)

Beneficiar: PAROHIA ROMANO CATOLICA

Adresa beneficiarului: Str. Traian, nr. 8, 820009 Tulcea, Romania

Banca:  CEC BANK, SUCURSALA TULCEA

Adresa bancii: Str. Babadag, nr. 11, bl. 5, 820004 Tulcea, Romania

Cod SWIFT: CECEROBU

In acelasi timp, personal, voi merge la agenti economici importanti, banci si companii mari, pentru a primi un sprijin financiar complementar. Totodata, impreuna cu parintele Lungeanu si cu directorul Vizauer, vom demara actiunea de clasare a cladirii in categoria monumentelor istorice, deoarece actualmente nu este listata. Apelam la aceasta procedura pentru a putea realiza o restaurare ulterioara completa a cladirii prin fonduri europene, din instrumentul Investitii Teritoriale Integrate, care poate finanta doar interventii asupra monumentelor istorice.

Speram sa fiti solidari cu noi, pentru a nu pierde o cladire-simbol al existentei unei importante comunitati germane in zona. Ar fi rusinos sa asteptam ca statul german sa ne puna la dispozitie intreaga suma necesara pentru restaurare. Asa ca va invitam sa veniti alaturi de noi sa salvam Biserica Germana din Malcoci!

 

 

Discutii